1. Home
  2. Boten & technologie
  3. Checklist voor Bootinspectie: Hoe een Boot te Inspecteren voor Aankoop

14 Juni 2024 door Redactie Rightboat

Checklist voor Bootinspectie: Hoe een Boot te Inspecteren voor Aankoop

Het kopen van een boot is een grote aankoop die niet overhaast moet worden. Praat met elke bootbezitter en ze zullen je vertellen over de fouten die ze hebben gemaakt bij hun eerste (of zelfs tweede en derde) aankopen en hoe achteraf bekeken alles duidelijker is. Leer van anderen en denk goed na over wat je precies uit je boot wilt halen. Uiteindelijk wil je genieten van je boot en de opwindende nieuwe levensstijl die deze je kan bieden. Als je het de eerste keer goed doet, wordt de hele reis aangenamer en voorkom je dat je later spijt krijgt van beslissingen. We hebben een lijst samengesteld met de meest voorkomende fouten die beginnende booteigenaren maken, zodat jij een stap voor kunt zijn en de beste beslissing kunt nemen.

Veelgemaakte Fouten bij het Kopen van een Boot:

  1. Een Boot Kopen die Te Groot is
  2. Geen Rekening Houden met Toekomstige Behoeften
  3. Geen Juiste Budgettering
  4. Niet Genoeg Onderzoek Doen
  5. Te Lang Financiering Afsluiten
  6. Niet Nadenken over het Type Boot dat je Gaat Gebruiken
  7. Een Nieuwe Boot Kopen als Eerste Boot
  8. De Verkeerde Keurder Kiezen
  9. Denken dat een Boot Show de Beste Plaats is om een Boot te Kopen

1. Een Boot Kopen die Te Groot is

Groter is niet altijd beter, vooral niet voor nieuwe booteigenaren. Het kopen van een boot die meer is dan je ervaring aankan, is een veelvoorkomende fout. Wees realistisch over je vaardigheden en houd rekening met de hogere maandelijkse en jaarlijkse kosten van een grotere boot. Kies iets waar je je 100% zeker bij voelt. Je zult vrienden en familie meenemen op je nieuwe aankoop en als je je niet zelfverzekerd voelt aan het roer, bederft dat de ervaring. Dit geldt voor zowel motorboten als zeiljachten, maar is vooral relevant voor jachten omdat de vaardigheden om deze te zeilen moeilijker te leren zijn. Begin met iets dat aan je behoeften voldoet, maar je niet overweldigt.

2. Geen Rekening Houden met Toekomstige Behoeften

Hoewel we aanraden geen boot te kopen die te groot is voor je ervaringsniveau, geldt hetzelfde voor een boot waar je snel uit kunt groeien. Dit geldt vooral voor motorboten, waar het uitgeven van iets meer voor een 18- of 20-voets boot beter kan zijn dan kiezen voor het iets goedkopere 16-voets model. Boten zijn geen goedkope aankoop en het is gemakkelijk om snel uit je boot te groeien. Denk vooruit. Als je jonge kinderen hebt, bedenk dan dat je gezin over een paar jaar andere behoeften zal hebben. Zorg ervoor dat de boot die je koopt geschikt is voor de activiteiten die je wilt doen, of dat nu vissen, watersporten, weekendcruises of blauwe waterzeilen over de hele wereld zijn.

3. Geen Juiste Budgettering

De initiële aankoopprijs van een boot is slechts het begin van de doorlopende kosten en het is cruciaal dat je zorgvuldig budgetteert. Houd rekening met jaarlijkse uitgaven zoals havengelden, verzekeringen en onderhoud. Het plezier in een boot is snel verdwenen als het financieren ervan een hoofdpijn wordt, en door te bezuinigen en niet te voldoen aan onderhoudsschema’s zal je bezit snel in waarde dalen. Lees onze gids over budgetteren voor je boot voor een beter begrip van wat er allemaal bij komt kijken. Lees dit voordat je een boot- of maritieme verzekering afsluit – Bootverzekering of Maritieme Verzekeringsgids.

4. Niet Genoeg Onderzoek Doen

Het kopen van een boot is een van de grootste aankopen die je waarschijnlijk zult doen, dus het is van essentieel belang dat je weet wat je krijgt. Neem de tijd voordat je je vastlegt om de ontwerpen van verschillende modellen, hun voor- en nadelen, de scheepswerf en hun sterke punten te begrijpen. Praat met mensen die verschillende modellen hebben gehad en onderzoek de reputatie van de dealers. Als je een shortlist hebt van boten die je interesseren, zorg dan dat je hun doorverkoopwaarden onderzoekt, vooral als je een gebruikte boot koopt. Websites zoals Rightboat.com zijn een handige manier om veel voorbeelden van hetzelfde model boot te vergelijken. Zodra je een sterke kandidaat hebt gekozen, haast je dan niet om een gebruikte boot te kopen zonder grondig zijn geschiedenis te onderzoeken en een professionele keuring uit te voeren.

5. Te Lang Financiering Afsluiten

Het financieren van een boot is een goede manier om een waardevol bezit te kopen en de kosten over meerdere jaren te spreiden. Het is verleidelijk om naar de cijfers en lage maandelijkse maritieme hypotheekaflossingen te kijken en deze over een lange periode te spreiden. Een aanbetaling van 10% doen en vervolgens een hypotheek voor een lange periode afsluiten, is zelden een goed idee, omdat boten, in tegenstelling tot huizen, in waarde dalen. Als de economie in de loop der tijd verandert, zijn luxe bezittingen moeilijker te verkopen. Je zult in een sterkere positie verkeren als je een grotere aanbetaling doet en kiest voor hogere maandelijkse aflossingen over een kortere periode. Lees Hoe een Boot te Financieren.

6. Niet Nadenken over het Type Boot dat je Gaat Gebruiken

Lang voordat je begint met zoeken naar een boot, moet je goed nadenken over hoe je deze gaat gebruiken. Wil je hem voor weekendcruises? Dan moet hij een cabine en kombuis hebben. Als het voor dagcruises is en het entertainen van familie en vrienden op meren of kustwateren, kies dan een model met veel dek- en zitruimte. Zodra je begint met zoeken, is het gemakkelijk om je te laten meeslepen door boten die niet aan je behoeften voldoen, dus ga gewapend met een lijst van je behoeften om de perfecte keuze te maken. Dat gezegd hebbende, sta open voor suggesties van makelaars die zeer ervaren zijn in hun vakgebied, maar verlies niet uit het oog wat je weet dat je nodig hebt.

7. Een Nieuwe Boot Kopen als Eerste Boot

Als je nieuw bent in de wereld van boten, kan het vaak logisch zijn om een gebruikte in plaats van een nieuwe boot te kopen als je allereerste boot. Bootvaren is een steile leercurve en zelden doen we het 100% goed de eerste keer. Bovendien, naarmate je ervaring toeneemt, wil je misschien sneller upgraden naar een betere boot dan iemand die al jaren vaart en precies weet wat ze willen van een gloednieuwe boot. Een gebruikte boot is kosteneffectiever en de waardevermindering zal minder zijn als je over een paar jaar opnieuw verkoopt. Een uitzondering hierop is als je lid bent geweest van een bootclub en bekend en ervaren bent met een bepaald type boot dat je leuk vindt.

8. De Verkeerde Keurder Kiezen

Hoewel makelaars de verantwoordelijkheid hebben om alle informatie over een gebruikte boot te verstrekken, hebben zij zelf vaak niet alle informatie, dus het is belangrijk om je eigen aankoopkeuring te laten uitvoeren voordat je je vastlegt om te kopen. Een keurmeester vertegenwoordigt jouw belangen, dus het is belangrijk dat degene die je kiest ervaring heeft met het type vaartuig dat je overweegt te kopen. Het inhuren van een keurmeester die gespecialiseerd is in zeiljachten om een kanaalboot te inspecteren, zal je niet helpen omdat hun ervaring beperkt zal zijn en problemen mogelijk over het hoofd worden gezien. Als je keurmeester een probleem van zorg vindt en aanbeveelt een specialist in te schakelen voor een tweede mening, volg dan hun advies. Nu iets meer uitgeven kan je op de lange termijn veel geld besparen. Zie ook – Begrijpen van Maritieme Keuringen.

9. Denken dat een Boot Show de Beste Plaats is om een Boot te Kopen

Bootshows zijn een geweldige plek om de nieuwste modellen boten te zien, je te laten meeslepen door een gemeenschappelijke passie voor de bootwereld en ja, om koopjes te doen. Maar zijn bootshows de beste plaats om een boot te kopen? Het antwoord is… soms. Alleen showaanbiedingen en een sterk geladen en concurrerende sfeer tussen dealers kunnen betekenen dat je een koopje op een gloednieuwe boot krijgt. Het is echter een goed idee om te zien of een vergelijkbare gebruikte boot betere waar voor je geld biedt, of dat je voor dezelfde prijs een beter model kunt krijgen. Net als bij een nieuwe auto betaal je een hoge premie voor een gloednieuwe boot. Bekijk websites zoals Rightboat.com die duizenden gebruikte (en nieuwe) boten over de hele wereld aanbieden.

Voor een van ’s werelds grootste selecties van nieuwe en gebruikte boten die door vertrouwde en ervaren dealers worden verkocht, bezoek Rightboat.com. We staan altijd klaar om advies en begeleiding te bieden, of je nu je eerste of tiende boot koopt.